Vintrig flygbild över timmerupplag och transportsystem
Barkat timmer på väg in till såghuset på Moelven Valåsen. Bild: Moelven

Moelven Valåsen investerar i klentimmersåg med onlinesystem från SPM

Moelven Valåsen AB i Karlskoga är ett sågverk som ingår i den norska trä- och byggvarukoncernen Moelven. Bolaget investerar nu i en ny klentimmerlinje, där sågmaskinen HewSaw R200 1.1 V4 levereras av finska Veisto Oy. När maskinen levereras och driftsätts hos Moelven Valåsen under våren 2024 kommer även onlinesystemet Intellinova Parallel EN att installeras för övervakning av såglinjens mekaniska kondition.

Moelven Valåsen är koncernens största sågverk, sett till produktionskapacitet och omsättning. På senare år har Valåsen gjort stora investeringar för att vidareutveckla sågverkets kapacitet och effektivitet; bland annat i form av en ny energicentral och nu också en ny såglinje. Med en matningshastighet på 70–250 m/minut är sågmaskinen HewSaw R200 1.1 V4 från Veisto en effektiv maskin för bearbetning av klentimmer. HewSaw Sverige har tidigare även utrustat en sågmaskin av liknande modell med onlinesystemet Intellinova Parallel EN hos sågverken Vida Wood Nössemark och Setra Skinnskatteberg.

Tillståndskontroll för effektivare underhåll

Onlinesystemet Intellinova Parallel EN – med trettiosju DuoTech-accelerometrar och tio temperaturtransmittrar installerade på reducerare, såg- och kantningsenheter – blir en viktig komponent för att säkerställa sågmaskinens kondition. Tack vare systemets patenterade mätmetoder HD ENV och SPM HD kan högupplösta maskinkonditionsdata integreras i underhållssystemet HewSaw MP.

Thomas Haglund, VD på Moelven Valåsen, motiverar investeringen: ”Moelven Valåsen har två såglinjer, en för normaltimmer och en för klentimmer. Klentimmerlinjen byts nu ut mot en maskinlinje med högsta kapacitet och där hög personsäkerhet, flexibilitet och sortermöjligheter samt tillgänglighet är ledord till de beslut som tas under projekteringen.

I en kommentar säger Claes Backlund, VD för HewSaw Sverige: ”Det är väldigt roligt att bägge R200 1.1-maskinerna vi ska köra igång under 2024 kommer att vara utrustade med onlineövervakning från SPM. Vi kommer kunna övervaka dessa maskiner effektivt och kunna jämföra maskinerna parallellt i deras produktion. Vårt underhållssystem HewSaw MP kommer att få bättre input och vi kommer att kunna ge ännu bättre feedback till dessa R200 1.1-kunder.

 Om Veisto Oy och HewSaw

Det  finska familjeföretaget Veisto Oy planerar och tillverkar produktionslinjer för sågvaror av märket HewSaw. Cirka 80 % av produktionen exporteras till andra marknader. Förutom Finland är de viktigaste exportområdena Sverige, Baltikum, Nordamerika, Ryssland, Mellaneuropa och de planterade skogsområdena på södra halvklotet. Veisto har över 280 anställda. HewSaw Sverige är idag tio anställda.

Om Moelven

Den trämekaniska koncernen Moelven är en av Europas största aktörer inom sågade trävaror med cirka 3.500 anställda och en omsättning på drygt 11 NOK miljarder kronor. Produktionsenheterna finns i Sverige och Norge och är organiserade i tre divisioner: Timber, Wood och Byggsystem. Sågverken är femton till antalet och producerar tillsammans ca 2 miljoner m3 gran och furu per år.

Moelven Valåsen producerar årligen 375.000 m3 sågade trävaror av både grov- och klentimmer. Råvaran är furu och gran från skogar i närheten. Sågverket har 120 anställda och omsätter drygt 1 miljard SEK.

Fler nyheter från träindustrin

SPM Instrument tar hem stororder inom sågverksindustrin

Södra Wood Värö har till SPM Instrument lagt en beställning på ett större onlinesystem för att konditionsövervaka kritiska maskiner i timmersortering, såglinje och efterbehandling.

Ett av Skandinaviens största sågverk startar upp tillståndskontroll med SPM

Bravikens Sågverk har nyligen beslutat att införa tillståndskontroll med hjälp av SPM och investerar nu i det portabla mätinstrumentet Leonova Diamond.

Södra Wood Mönsterås inför vibrationsmätning online på virkestork

Ett av Sveriges största sågverk, Södra Wood Mönsterås, har lagt en order på onlinesystemet Intellinova Compact för att övervaka konditionen på virkestorkens elmotorer och fläktar.

HewSaw Sverige investerar i onlinesystem till såglinje med fokus på Industri 4.0

HewSaw Sverige, återförsäljare av produktionslinjer i träindustrin, har valt Intellinova Parallel EN för att övervaka en såglinje på VIDA Wood Nössemark.

Norra Timber utrustar bandsåg och reducerare med onlinesystem från SPM

Efter ett lyckat pilottest har Norra Timber valt att gå vidare med en lösning från SPM Instrument till sin nya högteknologiska bandsågslinje vid Sävar Såg, med syfte att säkerställa hög maskintillgänglighet och långa förvarningstider.

SPM Instrument Finland levererar Leonova Diamond till Koskisen

Det finska träförädlingsföretaget Koskisen har valt Leonova Diamond och Condmaster Ruby som nya verktyg för tillståndskontroll vid spånskivefabriken i Järvelä utanför Lahtis. Systemet implementerades under december 2021.

Holmen Timber Braviken investerar i onlinesystem från SPM för såglinje

Holmens sågverk i Braviken utanför Norrköping är ett av Skandinaviens största och mest moderna sågverk. Sedan anläggningen togs i drift 2011 har flera investeringar gjorts för att öka produktionen av trävaror. På såglinjen av fabrikatet Linck har man nyligen installerat det högpresterande onlinesystemet Intellinova Parallel EN för att säkerställa maximal tillgänglighet.

HewSaw Sverige levererar sågmaskin med onlinesystem från SPM till Setra Skinnskatteberg

HewSaw Sverige AB, dotterbolag till den finska såglinjeleverantören Veisto Oy, ska leverera en sågmaskin av modellen HewSaw R200 1.1 V1 till träindustriföretaget Setras produktionsenhet i Skinnskatteberg. Med maskinen, som levereras till Setra under slutet av 2023, medföljer SPM:s mest sofistikerade onlinesystem Intellinova Parallel EN.

Moelven Valåsen investerar i klentimmersåg med onlinesystem från SPM

Moelven Valåsen AB i Karlskoga är ett sågverk som ingår i den norska trä- och byggvarukoncernen Moelven. Bolaget investerar nu i en ny klentimmerlinje, där sågmaskinen HewSaw R200 1.1 V4 levereras av finska Veisto Oy. När maskinen levereras och driftsätts hos Moelven Valåsen under våren 2024 kommer även onlinesystemet Intellinova Parallel EN att installeras för övervakning av såglinjens mekaniska kondition.