Koskisens logotype

SPM Instrument Finland levererar Leonova Diamond till Koskisen

Det finska träförädlingsföretaget Koskisen har valt Leonova Diamond och Condmaster Ruby som nya verktyg för tillståndskontroll vid spånskivefabriken i Järvelä utanför Lahtis. Systemet implementerades under december 2021.

SPM Instrument Finland vann ordern i konkurrens med en annan leverantör om utbytet av befintlig instrumentering och mjukvara på grund av de många fördelarna i SPM-produktportföljen, däribland HD-teknologierna och möjligheten att kombinera data från handhållen mätning, online och trådlösa sensorer i ett och samma system. Koskisen har haft separata system för konditionsdata från handhållna och trådlösa produkter, som de vill uppgradera under de kommande åren.

Utöver det handhållna instrumentet Leonova Diamond har SPM Instrument Finland nyligen också levererat ett LineLazer laseruppriktningssystem som ersättare för Koskisens äldre uppriktningssensorer.

Heikki Sutinen, underhållsförman vid spånskivefabriken, berättar varför Koskisen landade i att SPM är ett bra val för dem: "Vi har nu kapabel utrustning för våra behov av tillståndskontroll i många år framöver. Lösningen erbjuder en högre upplösning, fler funktioner och mycket bättre mjukvara än vårt gamla system. Mångsidigheten gör det också möjligt för oss att ta ny utrustning i bruk. Vi kan nu övervaka långsamtroterande maskiner, och balanseringsverktyget är också en ny funktion för oss. Den nya mjukvaran är en enorm förbättring jämfört med den vi tidigare haft."

Koskisen, som grundades i Finland 1909, är en föregångare inom sågade trävaror och panel. Det familjeägda företaget har omkring 900 anställda och omsätter närmare 311 miljoner euro årligen.

Fler nyheter från träindustrin

Holmen Timber Braviken investerar i onlinesystem från SPM för såglinje

Holmens sågverk i Braviken utanför Norrköping är ett av Skandinaviens största och mest moderna sågverk. Sedan anläggningen togs i drift 2011 har flera investeringar gjorts för att öka produktionen av trävaror. På såglinjen av fabrikatet Linck har man nyligen installerat det högpresterande onlinesystemet Intellinova Parallel EN för att säkerställa maximal tillgänglighet.

Moelven Valåsen investerar i klentimmersåg med onlinesystem från SPM

Moelven Valåsen AB i Karlskoga är ett sågverk som ingår i den norska trä- och byggvarukoncernen Moelven. Bolaget investerar nu i en ny klentimmerlinje, där sågmaskinen HewSaw R200 1.1 V4 levereras av finska Veisto Oy. När maskinen levereras och driftsätts hos Moelven Valåsen under våren 2024 kommer även onlinesystemet Intellinova Parallel EN att installeras för övervakning av såglinjens mekaniska kondition.

SPM Instrument Finland levererar Leonova Diamond till Koskisen

Det finska träförädlingsföretaget Koskisen har valt Leonova Diamond och Condmaster Ruby som nya verktyg för tillståndskontroll vid spånskivefabriken i Järvelä utanför Lahtis. Systemet implementerades under december 2021.

HewSaw Sverige levererar sågmaskin med onlinesystem från SPM till Setra Skinnskatteberg

HewSaw Sverige AB, dotterbolag till den finska såglinjeleverantören Veisto Oy, ska leverera en sågmaskin av modellen HewSaw R200 1.1 V1 till träindustriföretaget Setras produktionsenhet i Skinnskatteberg. Med maskinen, som levereras till Setra under slutet av 2023, medföljer SPM:s mest sofistikerade onlinesystem Intellinova Parallel EN.

Norra Timber utrustar bandsåg och reducerare med onlinesystem från SPM

Efter ett lyckat pilottest har Norra Timber valt att gå vidare med en lösning från SPM Instrument till sin nya högteknologiska bandsågslinje vid Sävar Såg, med syfte att säkerställa hög maskintillgänglighet och långa förvarningstider.

HewSaw Sverige investerar i onlinesystem till såglinje med fokus på Industri 4.0

HewSaw Sverige, återförsäljare av produktionslinjer i träindustrin, har valt Intellinova Parallel EN för att övervaka en såglinje på VIDA Wood Nössemark.

SPM Instrument tar hem stororder inom sågverksindustrin

Södra Wood Värö har till SPM Instrument lagt en beställning på ett större onlinesystem för att konditionsövervaka kritiska maskiner i timmersortering, såglinje och efterbehandling.

Ett av Skandinaviens största sågverk startar upp tillståndskontroll med SPM

Bravikens Sågverk har nyligen beslutat att införa tillståndskontroll med hjälp av SPM och investerar nu i det portabla mätinstrumentet Leonova Diamond.

Södra Wood Mönsterås inför vibrationsmätning online på virkestork

Ett av Sveriges största sågverk, Södra Wood Mönsterås, har lagt en order på onlinesystemet Intellinova Compact för att övervaka konditionen på virkestorkens elmotorer och fläktar.