Från produktionen på sågverket Holmen Timber Braviken
Sågverket Holmen Timber Braviken. Foto: Holmen / Sofia Andersson M&F Foto

Ett av Skandinaviens största sågverk startar upp tillståndskontroll med SPM

Bravikens Sågverk har nyligen beslutat att införa tillståndskontroll med hjälp av SPM och investerar nu i det portabla mätinstrumentet Leonova Diamond.

Valet föll på det senast utvecklade instrumentet från SPM, Leonova Diamond, som har många mycket användbara funktioner, däribland en unik kombination av stötpulsmätning med mätmetoden SPM HD och avancerad men lätthanterlig vibrationsanalys. Parallellexekvering av flera mätuppdrag effektiviserar ronderingen med en tidsbesparing på upp till femtio procent. Triaxiell vibrationsmätning, sofistikerade verktyg för analys av växellådor och möjlighet att mäta processparametrar är andra praktiska funktioner i Leonova Diamond.

Underhållschef Fredrik Andersson förklarar varför valet föll på SPM: "Jag har i ett tidigare uppdrag från en annan processindustri under flera år använt SPM mätinstrument. Jag har en mycket positiv erfarenhet av SPM där de alltid har levererat hög kvalitet på utrustning och tjänster. SPM är serviceinriktade och bistår med mycket industri- och underhållskompetens. En annan viktig del är att deras instrument och programvaror är användarvänliga och anpassade för tekniker och mekaniker inom underhåll."

Holmen Timber producerar högkvalitativa basprodukter i furu och gran för konstruktions-, snickeri- och emballageändamål. Bravikens Sågverk utanför Norrköping är ett av Skandinaviens största och mest moderna, specialiserat på tillverkning av konstruktionsvirke av gran med en produktionskapacitet på 550.000 m3 per år. Virket förädlas till övervägande del på plats på sågverket. Bravikens Sågverk startade sin verksamhet i början av 2011 efter en investering på ca 1 miljard kronor. På sågverket arbetar ca 100 personer.

Andra svenska sågverk som använder utrustning från SPM för sin tillståndskontroll är Valåsen, som också använder Leonova Diamond, och Södra Wood Mönsterås som mäter online på virkestorken.