Fordonsindustri

Fordonsindustrin är en av världens mest dynamiska och konkurrensutsatta branscher, vilket medför konstanta påtryckningar om förbättrad prestanda och kvalitet i en kostnadskänslig miljö. Som ett led i arbetet mot ökad OEE (Overall Equipment Efficiency) och för att uppnå WCP (World Class Performance) har tillståndskontroll blivit en nyckelfaktor och SPM har länge arbetat med de stora aktörerna i såväl Europa som Asien.

Att upprätthålla en hög tillgänglighet i produktionen är av högsta prioritet inom fordonsindustri och ett av de områden där detta blir extra viktigt är i lackeringen. Här övervakas lufthantering, pumpar och liknande utrustning. Andra viktiga områden är press och sprutpress, där formerna i plåten tas fram.

Ytterligare områden där tillståndskontroll spelar en viktig roll är i diverse testutrustning, till exempel testbänkar inom fordonsindustrin (artificiella vägar), elektriska bromsar för tillförlitlighets- och uthållighetstester av motorer och växellådskomponenter, vindtunnlar etc.

"Att tillhandahålla tryckluft till våra maskiner och utrustningar är av största vikt då ett driftstopp av tryckluft direkt påverkar vår produktion. Vi jobbar ständigt med att utmana våra befintliga metoder och verktyg, och att utveckla arbetssättet kring underhållet av kompressorer har legat högt på vår önskelista länge. Genom samarbetet med SPM får vi bättre kontroll på våra kompressorer samtidigt som vi kan spara pengar genom att utföra underhåll när behov föreligger, varken förr eller senare." 

Senior underhållsingenjör Anders Ramström och underhållschef Dick Eriksson, Scania Industrial Maintenance

Lösningar för fordonsindustrin

SPM kan erbjuda både den hård- och mjukvara som behövs för effektiv tillståndskontroll, hela vägen från datainsamling till utvärderade mätresultat. Våra mätmetoder för lagerkondition och vibrationsövervakning är effektiva och välbeprövade. På långsamroterande maskiner kan mätmetoden SPM HD® med fördel användas. SPM HD använder varvtalsbaserad samplingsfrekvens och avancerade algoritmer för att säkerställa högsta möjliga signalkvalitet och knivskarpa spektrum för analys.

Handinstrument

Vårt utbud av handinstrument inkluderar utrustning för stötpulsmätning, vibrationsmätning och analys av vibrationsspektrum.

Intellinova-onlinesystem

Ett onlinesystem för tillståndskontroll och diagnos övervakar produktionskritisk utrustning dygnet runt och maximerar anläggningens tillgänglighet och prestanda.

Produkter för Ex-miljö

Produkter för användning i potentiellt explosiva miljöer inkluderar onlinesystem och handinstrument med tillbehör som givare, transmittrar och headset med mikrofon.

HD-teknologi

Tillståndskontroll med HD-teknologier ger extremt långa varningstider, vilket maximerar planeringshorisonten för underhåll och reparationer.

Nyheter

Scania övervakar kompressorer online med patenterad HD-teknologi

Efter ett antal kostsamma haverier ville Scania Industrial Maintenance hitta ett sätt att effektivisera underhållet av kompressorer. Tillsammans med SPM Instrument sta...

Scania Industrial Maintenance satsar vidare med Leonova Diamond

Scania Industrial Maintenance ansvarar för det förebyggande underhållet i Scanias samtliga produktionsanläggningar i Sverige. Verksamheten i Södertälje har redan bytt...

Volvo Cars installerar Intellinova Parallel MB med HMI-display i slutmonteringen

Korta mätfönster och höga krav på integrering gjorde att Intellinova Parallel MB med HMI-display valdes för tillståndskontroll i slutmonteringen på Volvo Cars anläggni...

Scania utrustar kompressorer till nya gjuteriet med Intellinova Parallel EN

Lastbilstillverkaren Scania gör just nu en av sina största satsningar någonsin när man bygger ett nytt gjuteri för tillverkning av motorblock vid fabriken i Södertälje...

Ledande europeisk biltillverkare mäter konditionen på automationsrobotar med Intellinova Parallel MB

Status Pro Maschinendiagnostik, distributör av SPM:s lösningar för tillståndskontroll i Tyskland, har fått förtroendet att leverera mätutrustning till en av de ledande...

Case

Tillståndskontroll på drivenheter till monteringslinjer

Detta case beskriver onlineövervakningen av motorer och växellådor som driver produktionskritiska monteringslinjer i fabriken hos en stor brittisk biltillverkare.