Scania utrustar kompressorer till nya gjuteriet med Intellinova Parallel EN

Lastbilstillverkaren Scania gör just nu en av sina största satsningar någonsin när man bygger ett nytt gjuteri för tillverkning av motorblock vid fabriken i Södertälje. Gjuteriet, som ska stå klart 2020, är en investering på cirka 1,6 miljarder kronor och förväntas tredubbla kapaciteten till 90.000 ton smält järn per år.

I samband med uppförandet av den nya anläggningen kommer fyra ”oljefria” skruvkompressorer, utrustade med rotationstork (i.HOC) som ger en stabil och låg tryckdaggpunkt, på vardera 300 kW från Kaeser Kompressorer AB att installeras till gjuteriet. Den mekaniska konditionen på dessa kompressorer kommer att övervakas med det avancerade och multifunktionella onlinesystemet Intellinova Parallel EN.

Systemet har sexton kanaler och mäter vibrations- och stötpulsnivåer med hjälp av kombinationsgivaren DuoTech, som kombinerar de patenterade mätmetoderna HD ENV och SPM HD i samma sensor. Totalt kommer sju DuoTech och en varvtalsgivare att installeras på var och en av kompressorerna som hanteras av två mätenheter för övervakning av lager- och smörjkondition samt drev och trycksteg.

Utrustning för tillståndskontroll från SPM används redan inom andra delar av fabriken i Södertälje, och i och med installationen på gjuteriets kompressorer fortsätter därmed detta samarbete.

Anders Ramström, senior underhållsingenjör på Scania Industrial Maintenance, säger i en kommentar till valet av Intellinova Parallel EN för övervakning av kompressorerna: ”Sedan tidigare har vi ett flertal installationer från SPM för online övervakning av kritisk produktionsutrustning. Vi har även ett flertal handhållna instrument från SPM. En stor fördel är att Intellinova Parallel och de handhållna instrumenten använder samma mjukvara, så all information hamnar i samma system. SPM har varit mycket lyhörda kring våra idéer och behov; många funktioner som vi efterfrågat har de utvecklat och haft med när de uppdaterat sina hårdvaror och mjukvaror. Detta stämmer bra ihop med Scanias filosofi att vi tillsammans med våra underleverantörer samarbetar och utvecklar saker tillsammans, en win-win situation.

Applikationschef Erland Birath på Kaeser Kompressorer tillägger: ”Vi är naturligtvis mycket stolta över att få leverera kompressorerna till Scanias nya gjuteri. Vi ser fram emot att samarbeta med SPM och ta del av hur deras system kommer fungera på våra kompressorer.

Scania är verksamt i ett hundratal länder och har ca 49.000 anställda. Scania Industrial Maintenance är ett helägt dotterbolag till Scania CV AB och ett av de största tekniskt produktionsstödjande företagen i landet med 900 anställda och en omsättning på över 1,9 miljarder kronor (2018).

Kaeser Kompressorer AB levererar produkter och tjänster inom området tryckluft. Den svenska sälj- och serviceorganisationen är rikstäckande med egen personal från Helsingborg i söder till Skellefteå i norr samt med flera återförsäljare. Det familjeägda moderbolaget har huvudkontor och två produktionsanläggningar i Tyskland. Man sysselsätter globalt cirka 6.500 medarbetare och finns representerade med egna dotterbolag och återförsäljare i över 100 länder.