Teknologi och expertis du kan lita på

SPM Instrument AB är världsledande inom tillståndskontroll. Vi har levererat lösningar med överlägsen prestanda till industrier världen över i 50 år, och vi brinner för det vi gör. Vi fokuserar helt på utveckling av produkter i världsklass, för driftsäkerhet och underhåll i världsklass – det skiljer oss från andra.

Utrustning för varje applikation och övervakningsbehov

Som en komplett leverantör utvecklar och marknadsför vi all teknik för att mäta, analysera och presentera konditionsdata från komplexa maskiner. Kapaciteten hos våra patenterade innovationer gör det möjligt för våra kunder att dra nytta av potentialen i världens mest effektiva lösningar för tillståndskontroll.

Förutom avancerade mätteknologier täcker vår omfattande produktlinje allt från givare, transmittrar och kablage till kraftfulla onlinesystem, handinstrument och analysmjukvara, samt metoder och produkter för korrigerande underhåll, såsom laseruppriktning och balansering.

Våra avancerade och intelligenta lösningar bildar en utmärkt bas för en proaktiv underhållsstrategi som är integrerad i normala underhållsaktiviteter och som ger en övergripande bild av driftskonditionen på kritiska maskiner. Den mekaniska konditionen utvärderas omedelbart efter mätning och visas som en intuitiv skala i grönt-gult-rött för enkel och snabb identifikation av potentiella problem. 

Oöverträffade förvarningstider med HD-teknologi 

SPM Instrument är skapare av de ultraffektiva HD-teknologierna för konditionsmätning. Med oöverträffade förvarningstider upptäcker dessa metoder maskinproblem i god tid för planering av underhåll och reparationer, med minimala avbrott i produktionsprocessen. HD-teknologierna ger dig optimala möjligheter att hantera såväl komplexa som enklare underhållsproblem.

Kvalificerad utbildning med SPM Academy

Vårt utbildningscenter SPM Academy erbjuder standardiserade kurser och skräddarsydd utbildning för alla nivåer av personal som arbetar med tillståndskontroll, så att de kan vara uppdaterade och kontinuerligt vidareutveckla kunskaperna om våra produkter och mätmetoder. Vi är en ackrediterad Mobius Institute Training Partner och erbjuder utbildning i vibrationsanalys ISO CAT I - III med certifiering, samt SPM-certifierade kurser i tillståndskontroll.

Global närvaro

Vårt huvudkontor ligger i Strängnäs, ca 60 minuter från Stockholm. Här ligger också forskning och utveckling, produktionsanläggning, marknadssupport och SPM Academy. Strängnäs är även bas för den svenska försäljningsorganisationen. Koncernen SPM har ungefär 200 anställda, varav ca 80 arbetar på huvudkontoret. Vårt globala nätverk av kvalificerade och noga utvalda försäljnings- och servicerepresentanter – som tillsammans täcker mer än femtio länder – finns här för att stötta din underhållsavdelning och hjälpa er få ut det mesta av er tillståndskontroll.

Kontakta oss idag – vi ser fram emot att höra från dig!

Two SPM representatives showing measuring instruments from SPM in the early days
Leonova Infinity instrument in space
43A measuring instrument with shock pulse probe and headphones

Vår historia

2023

Efter introduktionen på den nordiska marknaden presenterar SPM en global lösning för den trådlösa vibrationsgivaren Airius® II LTE-M i samarbete med nättjänstleverantören Onomondo.

2022

SPM presenterar Airius II – uppdaterade versioner av Airius® trådlösa vibrationsgivare.

2021

SPM introducerar en fyrkanalig version av onlinesystemet Intellinova® Parallel EN – en kostnadseffektiv lösning för tillståndskontroll på mindre applikationer, där ett fåtal mätpunkter är tillräckligt för att täcka alla övervakningsbehov.

Condmaster® Ruby med AI-baserat beslutsstöd – en rad AI-baserade, datadrivna programfunktioner som är särskilt användbara för att automatisera och effektivisera hangeringen av stora onlinesystem – släpps.

Airius II LTE-M – Airius® trådlösa vibrationsgivare med kommunikation via LTE-M introduceras.

2020

En ny version av Condmaster® Ruby – vår mycket flexibla diagnostik- och analysprogramvara som erbjuder unika funktioner för tillståndskontroll och processoptimering – släpps. Den nya versionen kommer med optimala möjligheter för digitalisering och datautbyte i IIoT-miljöer, samt utökad åtkomst till konditionsdata från fler plattformar för att passa olika användares behov.

Utöver den batteridrivna versionen släpps den trådlösa vibrationssensorn Airius® med extern strömförsörjning.

SPM Academy introducerar kursen "Condmaster för avancerade användare", som fokuserar på att fördjupa användarnas kunskap om Condmasters mjukvara och dess komponenter.

2019

SPM introducerar den trådlösa givaren Airius® tillsammans med Condmaster.NET – en lättanvänd, webbaserad lösning för utvärdering av mätresultat från Airius.

LineLazer-appen för enkel axeluppriktning med LineLazer-mätenheterna introduceras. 

Uppdaterade versioner av de populära bärbara instrumenten BearingChecker och VibChecker släpps med uppdaterad funktionalitet.

2018

SPM lanserar en ny version av Condmaster® Ruby – den omfattande programvaran för tillståndskontroll, diagnostik och felsökning. Den nya versionen är utformad för att leverera ett effektivare dataflöde, fler anslutningsmöjligheter mot andra system och enheter, avancerad statistikfunktionalitet och förbättrad datarapportering.

2017

SPM introducerar Intellinova® Parallel EN – det hittills mest avancerade systemet inom produktfamiljen Intellinova® för onlinemätning på roterande maskiner. En ny version av den omfattande mjukvaran Condmaster® Ruby släpptes.

2016

SPM lanserar nya trådlösa mätenheter för axeluppriktning i LineLazer-konceptet för effektiv och användarvänlig axeluppriktning.

2015

HD ENV® – en ny banbrytande metod för vibrationsövervakning, DuoTech® – en kombinationsgivare för vibrations- och stötpulsmätning, Intellinova® Parallel MB – ytterligare en version av vårt Intellinova-system och sist men inte minst en ny version av mjukvaran Condmaster® Ruby lanserades på den globala marknaden denna sommar.

Vid årets början presenterades en ny version av vårt populära elektroniska stetoskop samt en version av onlinesystemet Intellinova Compact för explosionsfarlig miljö – Intellinova Compact Ex.

2014

SPM lanserar de portabla instrumenten Leonova Diamond®IS och Leonova Emerald®IS för extrema EX-zoner. Mätinstrumenten är IECEx- och ATEX-certifierade vilket ger nya sofistikerade möjligheter för tillståndskontroll i potentiellt explosiva miljöer, inklusive zonerna 0, 1 och 2.

2013

SPM presenterar Leonova Emerald®, ett portabelt mätinstrument som förenklar hanteringen av omfattande mätronder och stora mängder rutinmätningar.

2012

SPM lanserar Leonova Diamond®, ett portabelt instrument för tillståndskontroll i tuffa industriella miljöer. Dessutom kommer en ny version av programvaran Condmaster® Ruby med många nya, praktiska funktioner.

2010

Den revolutionerande mätmetoden SPM HD® lanseras. Denna digitala vidareutveckling av den ursprungliga stötpulsmetoden kan användas på alla typer av applikationer och är särskilt väl lämpad för mätning på låga varvtal. Programvaran Condmaster®Nova 2010 med många nya praktiska funktioner lanseras också. En av nyheterna är Colored Spectrum Overview, ett helt nytt sätt att grafiskt presentera historiska spektrum och visa trender och mönster.

2009

Det portabla mätinstrumentet VibChecker gör entré på marknaden. Liksom den populära BearingChecker tillhör detta nya instrument gruppen basinstrument för tillståndskontroll.

2008

SPM lanserar Intellinova®, ett onlinesystem för tillståndskontroll. Systemet använder välbeprövade metoder och modern teknik för att säkra högsta möjliga tillgänglighet på kritiska maskiner.

2005

De portabla mätinstrumenten Leonova™ Infinity, BearingChecker och SOLID-serien av vibrationsgivare lanseras.

2004

Laseruppriktningspaketet LineLazer för handinstrumentet Leonova™ introduceras.

2002

Ännu ett genombrott inom tillståndskontroll: SPM Spectrum möjliggör den första verkliga analysen av stötpulsspektrum. Utvärderad lagerkonditionsmätning kombineras med enkel mönsterigenkänning för att verifiera stötpulskällan.

1997

EVAM® (Evaluated Vibration Analysis Method) lanseras, en bekräftelse på SPM:s varaktiga arbete för att utveckla enklare och mer effektiva utvärderingsmetoder.

1990

Stötpuls- och vibrationsmätningar kombineras i ett första steg mot mer mångsidig tillståndskontroll. Samtidigt utvecklar SPM Life Cycle-analyser för en helhetsbedömning av de ekonomiska effekterna av tillståndskontroll.

1984

SPM utvecklar mätmetoden LR/HR som gör det möjligt att mäta lagrets smörjkondition.

1980

SPM har installerat miljontals mätpunkter och sålt 40 000 exemplar av det portabla mätinstrumentet 43A – en verklig klassiker.

1970

Företaget SPM bildas. Efter bara ett par år utvecklas de första reglerna för utvärdering av de mätsignaler som Søhoel lyckades isolera. Än idag läggs betydande resurser på vidareutveckling av dessa regler, både på vår FoU-avdelning och inom industrin.

1969

Upphovsmannen Eivind Søhoel tar patent på stötpulsmetoden som identifierar de svaga stötpulserna från rullningslager.

1965

SPM:s historia börjar på 1960-talet. Vid denna tid var tillståndskontroll synonymt med att lyssna till maskinljud med hjälp av en träkäpp eller en skruvmejsel. Om något avvikande kunde urskiljas var det i regel redan för sent. Den danske skeppsredaren A.P. Møller fick bittert erfara att lastpumparna ombord på företagets tankers alltför ofta havererade utan förvarning. En uppfinnare och en företagsam finansiär bestämde sig för att göra något åt saken.