Fastighetsunderhåll

Redan i slutet av sjuttiotalet började de första sjukhus och flygplatser använda SPM:s portabla instrument för att kontinuerligt kontrollera den mekaniska konditionen på fläktar och motorer. Sedan dess har man börjat använda vår utrustning i många andra typer av byggnader med höga krav på tillgänglighet.

Drift- och underhållsavdelningar inom läkemedelsindustrin, renrumsmiljöer i elektronikindustrin och datacenter med säkerhetskritiska datasystem etc söker sig idag till tillståndskontroll för att uppnå ökad driftsäkerhet och säker produktion. På senare år har höga energikostnader tvingat fastighetsägare att sänka underhållskostnaderna genom att byta från PPM (Planned Preventive Maintenance) till CBM (Condition Based Maintenance). Samtidigt ställer hyresgäster högre krav på miljö och tillförlitlighet. Detta har lett till investeringar i nya  underhållsstrategier för kontorsbyggnader som exempelvis banker och teletjänstcentraler.

I oktober 2006 tilldelades SPM Instrument UK, tillsammans med Centrica, priset British Institute of Facilities Management Innovation Award för att ha utvecklat konceptet "Den talande byggnaden". Förutom ökad driftsäkerhet, bidrar "den talande byggnaden" också till att spara upp till 30 % i driftskostnader genom tillståndskontroll med onlinesystem. I "den talande byggnaden" övervakas vanligen maskiner med roterande delar, såsom elmotorer, pumpar och fläktar, men även luftfilter, varmvattenberedare och kopplingsdosor. Man mäter lagerkondition, vibration, temperatur och elsäkerhet med mera.

SPM:s produkter och teknologier för tillståndskontroll inom fastighetsunderhåll används bland annat i bankbyggnader, shoppingcenter, renrum, datacentraler och laboratorier.

"Tillståndsmätning har tidigare utförts manuellt på huvudfläkten för klimatanläggningen i Vasamuséet. Montage av fasta givare med Intellinova Parallel MB som övervakning har optimerat anläggningen. Statens Fastighetsverk (SFV) kan idag se trend via styrdator vilket innebär full driftsäkerhet." 

Ulf Lönnqvist, vibrationtekniker på Indoor Energy

Lösningar för fastighetsunderhåll

SPM Instrument erbjuder hård- och mjukvara för effektiv tillståndskontroll i alla typer av byggnader, även utspridda över geografiskt stora områden, hela vägen från datainsamling till analyserade mätdata. På långsamroterande maskiner kan mätmetoden SPM HD® med fördel användas. SPM HD använder varvtalsbaserad samplingsfrekvens och avancerade algoritmer för att säkerställa högsta möjliga signalkvalitet och knivskarpa spektrum för analys.

Handinstrument

Vårt utbud av handinstrument inkluderar utrustning för stötpulsmätning, vibrationsmätning och analys av vibrationsspektrum.

Intellinova-onlinesystem

Ett onlinesystem för tillståndskontroll och diagnos övervakar produktionskritisk utrustning dygnet runt och maximerar anläggningens tillgänglighet och prestanda.

Produkter för Ex-miljö

Produkter för användning i potentiellt explosiva miljöer inkluderar onlinesystem och handinstrument med tillbehör som givare, transmittrar och headset med mikrofo

HD-teknologi

Tillståndskontroll med HD-teknologier ger extremt långa varningstider, vilket maximerar planeringshorisonten för underhåll och reparationer.

“Centrica UK har dokumenterat besparingar på £8 per m2 i tjugo teletjänstcentraler, som nu är utrustade med systemet.” 

Brian Amos, Centrica (formerly British Gas)

Nyheter

AstraZeneca utökar onlineövervakning av fläktar med system från SPM

SPM har mottagit en omfattande beställning från bioläkemedelsföretaget AstraZeneca gällande onlinesystemet Intellinova.

AstraZeneca säkrar driften på produktionskritiska fläktar

Bioläkemedelsföretaget AstraZeneca investerar i onlinesystemet Intellinova Compact för övervakning av mekanisk kondition och smörjstatus på ett flertal produktionskrit...

Intellinova Parallel MB säkrar inomhusklimatet för Regalskeppet Vasa

För Regalskeppet Vasa, världens enda bevarade 1600-talsskepp, är inomhusklimatet i skeppshallen oerhört viktigt för skeppets fortsatta bevarande. SPM:s samarbetspartne...

Portage County Water Resources introducerar tillståndskontroll med SPM

Det allmännyttiga tjänsteföretaget Portage County Water Resources i Ohio, USA, tillämpar tillståndskontroll för att säkerställa driften av sina vatten- och avloppsanlä...

Indoor Energy inleder samarbete med SPM och investerar i HD-teknologi

Inledningsvis investerar man i det portabla instrumentet Leonova Diamond för vibrations- och stötpulsmätning med de patenterade HD-teknologierna HD ENV och SPM HD för...

Case studies

News