Södra Cell Värö. Photo: Ola Kjelbye/Södra

Valmet beställer onlinesystem för Etapp I i projekt Expansion Södra Cell Värö

På massabruket Södra Cell Värö pågår just nu en kraftig utbyggnad av samtliga avdelningar inom anläggningen, detta efter ett investeringsbeslut omfattande fyra miljarder kronor. Expansionen innebär en ökning av produktionskapaciteten från 425 000 ton till 700 000 ton massa per år. Bruket blir därmed ett av världens största för produktion av barrsulfatmassa.

Tjänste- och teknikföretaget Valmet, som är huvudleverantör av processutrustning till den nya massafabriken på Södra Cell i Värö, har lagt en order på onlinesystemet Intellinova Compact för tillståndskontroll. I en första beställning ska onlineövervakning levereras till PDW-filter*), flismätare, växellåda till toppseparator, utmatningsanordning ImpBin™**) samt kokare för att övervaka den mekaniska konditionen hos maskinerna.

Mätsystemet Intellinova Compact kombinerar de patenterade mätmetoderna HD ENVför vibrationsmätning och SPM HD för stötpulsmätning. I ordern ingår även leverans av vibrationstransmittrar (4-20 mA) till fibersilar som ska kopplas in i det överordnade processtyrningssystemet.

Södra Cell Värö använder sedan tidigare onlinesystemet Intellinova Compact med SPM HD och vibrationsanalys för tillståndskontroll på tre valspressar samt på den nya mesaugnen. För ronderingsmätning använder man det handhållna instrumentet Leonova Diamond.

Valmet Corporation - med huvudkontor i Esbo i Finland - är en ledande global utvecklare och leverantör av service och teknik inom massa-, pappers- och energiindustrin. Valmets service inkluderar allt från outsourcing av underhåll till reservdelar och förbättringar av fabriker och anläggningar. Teknikutbudet omfattar såväl hela massafabriker och produktionslinjer för tissue, kartong och papper, som kraftverk för produktion av bioenergi. Valmet har 12.000 medarbetare runt om i världen, varav omkring 1500 i Sverige. Nettoomsättningen 2014 uppgick till cirka 2,5 miljarder euro.

Södra Cell är en av världens ledande tillverkare av pappersmassa. Koncernen har tre massafabriker; i Värö, Mönsterås och Mörrum. Södra Cell Värö strax norr om Varberg är en av världens största och mest moderna massaindustrier. Här produceras i dagsläget 425 000 ton massa per år, men också grön el, fjärrvärme och biobränsle i form av torkad bark och pellets. Förutom ökad produktionskapacitet kommer de omfattande nyinvesteringar som nu görs också att innebära att Värös energieffektivitet ökar avsevärt.

*) Skivfilter för filtrering av vitlut

**) Impregneringskärl