Södra Cell Värö. Photo: Ola Kjelbye / Södra Cell AB

Leonova Diamond gör intåg hos Södra Cell Värö

Massabruket Södra Cell Värö investerar nu i två Leonova Diamond från SPM Instrument och byter därmed leverantör av portabla enheter för ronderingsmätning och tillståndskontroll.

Södra Cell Värö är det första av skogskoncernen Södras tre massabruk att införskaffa det portabla mätinstrumentet Leonova Diamond, som bland annat innehåller den patenterade och prisbelönta mätmetoden SPM HD för lagermätning i varvtalsområdet 1-20.000 RPM. Leonova Diamond erbjuder också avancerad funktionalitet för vibrationsanalys och korrigerande underhåll. De båda instrumenten ska användas i olika delar av anläggningen, såsom pannhus, kausticering, flis- och pelletsfabrikerna samt i massatillverkning och torkparti.

Stefan Glendell, FU-Chef, motiverar investeringen: "Vi har sedan många år tillbaka kompetenta tekniker som ronderar Södra Cells massafabriker med handburna instrument för tillståndskontroll. Detta för att ha god kontroll på våra maskiner och därmed bidra till att hålla hög tillgänglighet. Gemensamt har tekniker från Södra Cells massafabriker gjort en analys av våra behov och av marknaden i Sverige, för att se vilken produkt som passar oss bäst. SPM levererar en teknik som vi tror på. Detta tillsammans med bra support och god konkurrenskraft gör att Södra Cell Värö är först ut att investera i två Leonova Diamond."

Södra Cell Värö använder sedan tidigare onlinesystemet Intellinova Compact med SPM HD och vibrationsanalys för tillståndskontroll på tre valspressar samt på den nya mesaombränningsanläggningen.

Södra Cell AB är en av världens ledande tillverkare av pappersmassa. Koncernen har tre massafabriker; Mönsterås, Mörrum och Värö. Fabrikerna har sammanlagt 1100 anställda och omsätter tillsammans nära 9 miljarder kronor per år. Södra satsar på att vara en ledande skogskoncern och massatillverkare med hög produktivitet och energieffektivitet. Här fyller tillståndskontroll och konditionsbaserat underhåll av produktionsutrustningen en viktig funktion.