At the plant in Solna, Norrenergi produces district heating and district cooling. Photo: Norrenergi

Norrenergi uppgraderar till Leonova Diamond

Kommunägda energibolaget Norrenergi i norra Storstockholm har beslutat om investering i det portabla mätinstrumentet Leonova Diamond för rondmätning på kritisk utrustning.

På Norrenergi man i många år använt det äldre instrumentet T30 för tillståndskontroll. Totalt ingår 705 mätpunkter i de regelbundna mätronderna, där processkritiska elmotorer, fläktar och pumpar är typiska maskiner. Nu har man alltså beslutat att investera i ett nytt portabelt mätinstrument och har valt Leonova Diamond, innehållande bland annat mätmetoden SPM HD för stötpulsmätning samt vibrationsmätning, balansering och andra användbara funktioner. Instrumentet är levererat och underhållspersonal från Norrenergi har genomgått handhavandeutbildning på utbildningscentret SPM Academy i Strängnäs.

"Det nya instrumentet är verkligen en hjälp i vårt arbete med planerat underhåll," säger drifttekniker Owe Westlin om investeringen.

Norrenergi tillverkar fjärrvärme och fjärrkyla på de fyra produktionsanläggningarna Solnaverket, Sundbybergsverket, Frösundastationen och Hagastationen. Totalt producerar och säljer man 1026 GWh fjärrvärme/år och 69 GWh fjärrkyla/år.

Umeå Energi och Mälarenergi är andra svenska fjärrvärmeproducenter som också valt portabel konditionsmätning med Leonova för tillståndsbaserat underhåll.