The Södra Cell Värö pulp mill. Photo: Södra

SPM levererar onlinesystem för etapp II i projekt Expansion Södra Cell Värö

För två år sedan tog skogskoncernen Södra beslut om en kraftig expansion av massabruket i Värö. Utbyggnaden, som beräknas kosta fyra miljarder kronor, löper under två år och ska avslutas under tredje kvartalet 2016.

Tjänste- och teknikföretaget Valmet, huvudleverantör av processutrustning till den nya massafabriken, lade i den första etappen av utbyggnaden en order på onlinesystemet Intellinova Compact. I etapp II ska nu systemet byggas ut till att inkludera övervakning av valslagren i fem lågvarviga valspressar.

Södra Cell Värö gjorde sina första investeringar i onlinesystem från SPM redan under 2013. I en kommentar till dessa satsningar på onlineövervakning sade FU-chef Stefan Glendell: "Vi på Södra Cell Värö är övertygade om att onlinemätningar är ett viktigt verktyg för oss i vår strävan att ständigt förbättra tillgängligheten på våra processmaskiner. SPM levererar en teknik som vi tror på. Detta tillsammans med bra support och god konkurrenskraft gjorde att vi valde SPM som leverantör."

Södra Cell Värö har därmed flerårig erfarenhet av onlinesystemet Intellinova Compact och mätmetoden SPM HD som används på många av fabrikens kritiska maskiner för att upprätthålla en hög maskintillgänglighet och en lönsam produktion. SPM HD har med framgång använts på maskiner med låga varvtal (<15 rpm) för tillförlitlig analys av mekanisk kondition.

Södra Cell är en av världens ledande tillverkare av pappersmassa. Koncernen har tre massafabriker; i Värö, Mönsterås och Mörrum. Fabriken i Värö strax norr om Varberg är en av världens största och mest moderna massaindustrier. Här produceras 425 000 ton massa per år, men också grön el, fjärrvärme och biobränsle i form av torkad bark. Utöver en ökning av produktionskapaciteten till 700 000 ton massa per år innebär expansionen av Södra Cell Värö att fabriken blir ännu mer energieffektiv.