Flygbild över ViskoTeepaks fabrik
ViskoTeepak i Hangö, Finland.

ViskoTeepak väljer Airius för övervakning av produktionskritiska fläktar

Efter några års användning av handhållen mätutrustning från SPM bestämde sig finska ViskoTeepak för att gå vidare med ett helt nytt Airius trådlöst onlinesystem för att övervaka den mekaniska konditionen på produktionskritiska fläktar. De aktuella fläktarna är placerade på en svåråtkomlig plats, särskilt under den bistra finska vintern, och det nya systemet gör övervakning och insamling av vibrationsdata både säkrare och enklare än tidigare.

ViskoTeepak, en av världens ledande tillverkare av fjälster av cellulosa, fiber och plast för livsmedelsindustrin, har investerat i onlineövervakning vid sin fabrik i Hangö, Finland. Sedan september 2020 övervakar ett antal trådlösa Airius-vibrationsgivare driftskonditionen på produktionskritiska fläktar både inomhus och utomhus i produktionsanläggningen. En kompakt och robust design med IP-klass 69 och energibesparande kommunikation via Wi-Fi gör Airius perfekt för fjärrövervakning av typisk produktionsutrustning som pumpar och fläktar. Installationen genomfördes gemensamt av SPM Finland och ViskoTeepak.

ViskoTeepak och SPM Finland har ett långvarigt samarbete. Företaget köpte sin första utrustning för tillståndskontroll från SPM redan på 1990-talet. Sedan 2017 har produktionsanläggningen för fiberfjälster i Hangö använt det handhållna instrumentet Leonova Diamond för övervakning av roterande maskiner. Detta i kombination med analys- och diagnosprogramvaran Condmaster Ruby 2020 och den nya trådlösa onlineövervakningen med Airius gör att anläggningen idag står väl rustad för prediktivt underhåll.

Leif Björck, Supervisor Mechanical Maintenance på ViskoTeepak, kommenterar: ”Vi har den mest kritiska utrustningen utomhus på taken, och på vintern är det svårt och osäkert att göra mätningar på dem med handhållna instrument. Som långvariga användare av SPM-mätsystem var det naturligt att gå vidare med det nya trådlösa onlinesystemet. Installationen av både sensorerna och systemet gick smidigt och SPM Instruments expertis och utbildning var bra.

Med sju produktions- och konverteringsanläggningar och fem försäljningskontor över hela världen har ViskoTeepak cirka 1100 anställda. Med det största partnernätverket i förpackningsvärlden finns ViskoTeepak representerat i nästan 100 länder.