SPM Instrument lanserar uppdaterade versioner av Airius trådlösa vibrationsgivare

Med nya design- och prestandaförbättringar är Airius trådlösa vibrationsgivare en pålitlig och högkvalitativ lösning med en mycket konkurrenskraftig livscykelkostnad. Med den kvalitetsanda och framsynthet som kännetecknar en SPM-produkt erbjuder Airius effektiv vibrationsövervakning med låg miljöpåverkan.

Tillståndskontroll med Airius är mycket effektivare än manuell, rondbaserad mätning och möjliggör automatiserad vibrationsövervakning av maskiner – utan att medföra kostnader för kablage eller gateways. Genom att mäta temperatur och triaxiell vibration med hjälp av enveloping-tekniken för tidig upptäckt av lager- och växelfel, får Airius jobbet gjort med ett minimum av manuellt arbete samtidigt som det ger en säkrare arbetsmiljö.

Stora förändringar börjar i liten skala

Airius-givarna är en utmärkt utgångspunkt för anläggningar som vill snabbt vill komma igång med tillståndskontroll. Givarna är en del av SPM:s ekosystem av produkter för konditionsövervakning, som alla använder samma mjukvara och databasmiljö, vilket gör det enkelt att öka omfattningen av det tillståndsbaserade underhållet. Enkel installation och konfiguration ger problemfri implementation och snabb avkastning på investeringen.

Exceptionellt värde

Ur perspektivet livscykelkostnad är Airius bäst i klassen. Med sin robusta design och möjlighet att byta batterier på plats – istället för att byta ut hela givaren – levererar en övervakningslösning med Airius trådlösa vibrationsgivare prestanda och hållbarhet i många år. Givaren finns även med extern strömförsörjning.

I IIoT-sammanhang är säkerheten för sammankopplade enheter bara så stark som den svagaste länken. I Airius-givarna har säkerheten byggts in i konstruktionen. Oavsett om man väljer lokal eller molnbaserad datalagring har Airius-användare alltid kontroll över sin data.

Airius II

Airius II-uppdateringen är tillgänglig för mätområdena 10-1000 Hz eller 2-5000 Hz och innebär flera förbättringar:

  • 10-1000 Hz-versionen erbjuder avsevärt förbättrad mätprestanda och högre upplösning. 2-5000 Hz versionen har också den en hög upplösning samt ett utökat mätområde.
  • Förbättrade algoritmer ger optimerad energieffektivitet.
  • Versioner med extern strömförsörjning kan nu vara kontinuerligt uppkopplade, vilket möjliggör triggad mätning.
  • Mer robust tryckknapp för ökad täthet och förbättrad taktil feedback från användarinput.
  • Effektiviserad konfiguration och hantering av givare i appen SPM Connect samt i mjukvaran Condmaster Ruby.

Med möjlighet att överföra mätdata via REST API och OPC UA fungerar givaren utmärkt att integrera i IIoT-system i smarta fabriker.

En annan stark funktion är möjligheten att tilldela varvtalsinformation till mätningar med hjälp av globala värden, samt möjligheten att koppla till processparametrar.

Med IP-klass 69 klarar Airius de mest krävande industriella miljöer utan problem – inomhus eller utomhus, på avlägsna, svåråtkomliga eller farliga platser, och utan behov av ytterligare kapsling.

"Airius bygger på över femtio års erfarenhet av att utveckla pålitliga och branschledande lösningar för tillståndskontroll. Med Airius har vårt mål varit att skapa en trådlös övervakningslösning som tar hänsyn till viktiga parametrar som prestanda, säkerhet och användbarhet, samtidigt som miljö-aspekter och total ägandekostnad beaktas. Airius II-uppdateringen är en del av vårt ständigt pågående arbete med teknikförbättringar.” – Johan Nilsson, CTO, SPM Instrument

Airius II kommer att finnas tillgänglig för leverans från senare delen av maj 2022.