SCA logotype

SPM HD övervakar nytt massakokeri hos SCA Obbola

SCA har beslutat att investera cirka 500 miljoner kronor i ett nytt massakokeri vid linerbruket i Obbola. Det nya kokeriet är en reinvestering som ska ge anläggningen en förbättrad energieffektivitet och förutsättningar för fortsatt utveckling.

I samband med uppförandet av det nya massakokeriet har onlinesystemet Intellinova med den patenterade och prisbelönta mätmetoden SPM HD introducerats även på denna del av bruket. Metoden används sedan tidigare på linermaskinens torkparti.

Underhållsingenjör Rickard Perman säger i en kommentar: ”Med installationen av SPM HD på vår lågvarviga tvättpress har vi möjlighet att undvika lagerhaverier. På så låga varv känner inte jag till någon annan metod att märka lagerskador före haveri. Vi kommer att bygga ut vårt SPM HD-system i framtiden.” 

Det nuvarande massakokeriet med åtta batchkokare som varit i drift sedan 1962 har nu ett stort renoveringsbehov och är en flaskhals för fabrikens fortsatta utveckling. Det nya kokeriet får en konventionell kontinuerlig kokare som kommer att ge en rejäl minskning av ångförbrukningen och möjliggöra en ökning av produktionskapaciteten. Installationen av onlinesystemet Intellinova Compact på den nya tvättpressen är avslutad och systemet driftsatt.

SCA Obbola tillverkar idag 435 000 ton oblekt kraftliner och har ca 300 anställda.