SPM HD introduceras inom massaproduktionen hos Stora Enso Fors

Kartongbruket Stora Enso Fors i Dalarna uppgraderade nyligen övervakningssystemet på kartongmaskinen KM3 från ett äldre system till onlinesystemet Intellinova med mätmetoden SPM HD. Nu satsar man vidare med denna mycket framgångsrika stötpulsteknologi, denna gång inom massaproduktionen.

Det multifunktionella onlinesystemet Intellinova Compact har nu installerats på två av fyra skruvpressar av fabrikatet Voith för att övervaka den mekaniska konditionen av skruvpressarnas huvudlager. Skruvpressarna, som används för avvattning av massa, arbetar på varvtal mellan 12 och 20 RPM, beroende på produktionstakten. Det låga varvtalet gör SPM HD mycket väl lämpat för konditionsmätning på skruvpressarna.

Stora Enso Fors är en av världens största tillverkare av falsad kartong till konsumentförpackningar och trycksaker. Exempel på användningsområden för Stora Enso Fors produkter är cigarettaskar, läkemedels, choklad- och konfektyrförpackningar, bokomslag samt livsmedelsförpackningar med extremt höga krav på exempelvis hygien och hållbarhet. Kartongbrukets huvudmarknad är Europa.