Bild av det nya, stora klassrummet på SPM Academy

SPM Academy 2.0 – ett helt nytt lärcentrum för underhållspersonal

Utbildning har alltid varit en viktig del av SPM Instruments verksamhet. Byggnaden som huserar SPM Academy byggdes redan under sjuttiotalet, och sedan dess har varje år ungefär 150 personer deltagit på kurser här. I samband med pandemin fick dock skolverksamheten flytta online, och korridorerna på SPM Academy har ekat tomma. Detta gav möjlighet att inleda ett projekt att skapa en helt ny lärandemiljö.

Rikard Svärd, Global Sales Director på SPM Instrument förklarar: ”Vi vet att våra produkter och lösningar, och värdet de tillför, är starkt beroende av kompetens. Det är därför viktigt för oss att löpande öka den kunskapsbasen genom att utbilda både vår interna organisation och våra kunder och slutanvändare.”

Daniel Sandqvist, SPM Academy, fortsätter: ”Målet med renoveringen har varit att skapa möjligheter för våra kursdeltagare att träffas både fysiskt och digitalt, med mötesrum och klassrum där vi kan mixa traditionell utbildning med onlinekurser. Med nya sociala ytor och bekvämt inredda klassrum kan våra gäster fokusera på sin utbildning till fullo.”

Renoveringen, som har pågått i sex månader, inkluderar allt från ventilation och miljöuppgraderingar, förbättrad akustik, högteknologiska inlärningslösningar, förbättrad komfort och ett generellt ansiktslyft av byggnadens interiör och layout. Mycket fokus har lagts på att installera energieffektiva alternativ när det gäller styrning av belysning, ventilation, värme och kyla.

Arkitekten, Tommy Saarela från AQ3 Arkitektur AB, säger: ”Tanken med projektet var att skapa en lugn och sober miljö som ska stå sig över tid. Vi har skapat en ny entré som har gjorts tillgänglig för alla. En ny gångväg sträcker sig från den nyanlagda parkeringen, där möjlighet att ladda elbilar finns. I entrén finns plats att fika, arbeta eller ladda sin dator. Köket har gjorts om till dagens standard och verksamhetens behov. En ny uteplats gör det möjligt att sitta ute och ta en paus när vädret så tillåter.”

Från och med den 5 oktober kommer SPM Academy åter att erbjuda utbildning på plats i nya och uppgraderade lokaler. Först ut är en ackrediterad kurs i vibrationsanalys CAT I. Under hösten hoppas SPM Academy kunna öka takten och erbjuda ytterligare kurser på plats på både svenska och engelska.

Christer Larsson, SPM Academy, avslutar: “De nya lokalerna blir startskottet för SPM Academy 2.0, och de kommer följa SPM Instruments övriga produktportfolio genom att erbjuda en utbildningsmiljö som är smart, användarvänlig och säker. Vi jobbar kontinuerligt på att förbättra vårt kursutbud, där vi nyligen lade till en Condmaster-kurs för avancerade användare och nu arbetar på att ta fram en ny kurs kring systemintegration, enligt våra kunders önskemål. Vi har varit ett Mobius Institute-godkänt utbildningscenter i många år, och vi kan nu erbjuda digitala prov på våra datorer – vilket gör det lättare än någonsin att bli certifierad vibrationsanalytiker.”