Vibrationsgivaren Airius LTE-M installerad på en växellåda i utomhusmiljö
Den trådlösa vibrationsgivaren Airius monterad på en växellåda i flisfabriken på Södra Cell Mönsterås. Växellådan driver en rem som transpor-terar flis till stack. Foto: Södra Cell

Södra Cell storsatsar på trådlös vibrationsmätning över mobilnätet

Södras tre massafabriker i Värö, Mörrum och Mönsterås gör nu tillsammans en större investering i ettusen trådlösa Airius vibrationsgivare med temperaturmätning, vars överföring av mätdata sker via mobilnätet.

Investeringen har föregåtts av ett lyckat pilotprojekt som bedrivits under 2020, där givarna genomgått omfattande tester i Södra Cells samtliga massafabriker i Mönsterås, Mörrum och Värö. Airius II LTE-M finns i två batteridrivna och strömsnåla modeller, med mätområde 10-1000 Hz och 2-5000 Hz samt upplösning upp till 3200 linjer. Givarna mäter även temperatur från −20 till +85 grader C och håller IP-klass 69. Motsvarande modeller finns även med lågspänningsdrift 24V.

Radiotekniken LTE-M är utformad för att uppfylla krav på god täckning och räckvidd – även utomhus och under mark – samt låg energiförbrukning och kostnadseffektivitet. Tekniken gör det möjligt för batteridrivna IoT-enheter att kommunicera energisnålt utan krav på gateways, vilket möjliggör snabb implementation. En ytterligare fördel med LTE-M är att hela anläggningar kan anslutas utan krav på kostsam utbyggnad av Wi-Fi. Givaren har stöd för 5G.

Givarna ska ersätta tidskrävande manuella mätningar och på så sätt effektivisera det förebyggande underhållet. Med de nya givarna kan betydligt mer mätdata hämtas in, vilket gör analyserna säkrare och mer effektiva.

Björn Hansen, Head of IoT på Telia, kommenterar: ”Detta är ett perfekt exempel på hur vår nya Low Power Wide Area-teknologi, LTE-M, möter kraven på IoT-lösningar som behöver längre batteritid och når längre än traditionell LTE. Tillsammans med SPM och Södra visar vi hur man kostnadseffektivt kan automatisera manuella processer och ta industriell IoT in i 5G-eran. 

Mätdata lagras och analyseras i mjukvaran Condmaster Ruby 2020, som installeras i Södras Cells nätverk och där webbapplikationen Condmaster.NET ingår för access till mätdata på ett enkelt och effektivt sätt via mobil, surfplatta eller annan skärm. Mätdata kan integreras i andra IoT-system hos Södra Cell genom REST API och UPC UA.

Thomas Håkansson, Head of Technology Development, Södra Cell, säger i en kommentar: “Det här ger oss helt andra försättningar att prediktera lagerproblem i våra roterande processutrustningar så vi kan säkerställa en hög driftsäkerhet. Samtidigt har det varit intressant och lärorikt att ha varit med i utvecklingen av den här nya tekniken tillsammans med SPM och Telia.

Södra Cell producerar i huvudsak avsalumassa för tillverkning av pappers- och textilprodukter i tre moderna massabruk. Utöver massa produceras grön el, fjärrvärme och bioprodukter såsom exempelvis grön metanol. Södra Cell är ett affärsområde inom Södra, Sveriges största skogsägarförening med 53 000 medlemmar. Södra har sammanlagt ungefär 3.000 anställda och omsätter ca 20 miljarder kronor per år. Södra Cell satsar på att vara en världens ledande massatillverkare med hög produktivitet och energieffektivitet. Här fyller tillståndskontroll och konditionsbaserat underhåll av produktionsutrustningen en viktig funktion.

Som Sveriges största teleoperatör och en av de största investerarna i svensk infrastruktur är Telia en viktig spelare i ett av världens mest uppkopplade länder. Telia Sverige ingår i koncernen Telia Company, som har 20.800 medarbetare och en omsättning på 86 GSEK för år 2019.