The SCA Obbola liner machine. Image source: SCA Obbola.

SCA Obbola uppgraderar onlinesystem för tillståndskontroll

Linerbruket SCA Obbola uppgraderar nu onlinesystemet på brukets linermaskin, som är en av världens bredaste.

SPM Instrument har fått förtroendet att byta ut delar av det befintliga onlinesystemet BMS till det multifunktionella onlinesystemet Intellinova. Totalt ska tjugo BMS-enheter ersättas med elva Intellinova-enheter för stötpulsmätning på kartongmaskinens torkparti.

I det nya onlinesystemet Intellinova ingår den patenterade och prisbelönta mätmetoden SPM HD. Det totala antalet tillgängliga givarkanaler för systemet är 352. Onlinesystemet kommer att installeras löpande under drift i kvartal 4, 2013.

Tommy Kvist, underhållsingenjör och projektledare, förklarar hur man resonerat inför investeringen: ”Det primära skälet till investeringen är att BMS-systemet bedöms ha nått slutet av sin tekniska livslängd och att reservdelstillgång och support därmed börjar bli begränsad. Dessutom ser vi fördelar med den nya SPM HD-tekniken att i ett tidigare skede detektera lagerskador samt att det avlastar FU-teknikerna.”

När Obbola grundades 1889 var det som sågverk, men 1913 byggdes verket om för tillverkning av pappersmassa. 1975 började anläggningen producera kraftliner; ett kraftigt, oblekt papper huvudsakligen baserat på färskfiber som används som ytskikt vid wellpapptillverkning. Brukets linermaskin är en av de bredaste i världen, med den mest moderna tekniken för högkvalitativ arkformning. Den årliga produktionen uppgår till 425.000 ton.