The Rottneros Bruk pulp mill. Photo: Rottneros

Rottneros Bruk satsar på portabel tillståndskontroll med Leonova Diamond

Från det värmländska massabruket Rottneros Bruk har SPM mottagit en order på handinstrumentet Leonova Diamond för ronderingsmätning av mekanisk kondition på kritiska maskiner.

Rottneros Bruk har sedan tidigare med framgång använt det äldre instrumentet T30 från SPM. Nu har man beslutat att uppgradera till Leonova Diamond, med vilket man får större möjligheter att utveckla sin tillståndskontroll.

Instrumentet innehåller den senaste stötpulsteknologin SPM HD, en patenterad mätmetod för lagermätning inom ett mycket stort varvtalsområde. Dessutom har Leonova Diamond stöd för avancerad men lätthanterlig vibrationsanalys. Andra funktioner med stor praktisk tillämpning är triaxiell vibrationsmätning, sofistikerade verktyg för analys av växellådor samt möjlighet att mäta processparametrar.

Underhållschef Mikael Larsson säger i en kommentar till investeringen: "Vår strategi är att utveckla vårt förebyggande underhåll och då tycker vi att Leonova Diamond passar oss mycket bra.

Rottneroskoncernen producerar pappersmassa vid två massabruk. I Vallvik tillverkas kemisk massa, medan bruket i Rottneros i Värmland producerar mekanisk massa. Rottneros Bruk har en tillverkningskapacitet på cirka 155.000 ton per år och har cirka 100 medarbetare.