Control room at the Ovako Smedjebacken plant. Photo: Ovako/Stig-Göran Nilsson

Ovako Smedjebacken inför tillståndskontroll med hjälp av Leonova Diamond

Ovako i Smedjebacken inleder nu en satsning på att höja maskintillgängligheten på produktionskritisk utrustning inom stålverket genom systematisk tillståndskontroll av mekanisk kondition.

Ovako är en ledande europeisk producent av komponentstål till kunder inom kullager-, transport- och tillverkningsindustrin. Produktionen är baserad på återvunnet skrot och omfattar stål i form av stänger, rör, ringar och förkomponenter.

Produktionsanläggningen i Smedjebacken investerar nu i det portabla mätinstrumentet Leonova Diamond som förutom den patenterade mätmetoden SPM HD också innehåller kraftfull vibrationsanalys och många andra avancerade funktioner.

Underhållschef Anders Sjögren, tidigare underhållschef på Arctic Paper Grycksbo, förklarar hur man resonerat kring investeringen och valet av Leonova Diamond samt den nya satsning man står inför: "Vi som arbetar inom underhåll får allt större krav på att göra rätt saker, och vi kommer inte att bli flera personer. Vi måste därför arbeta klokare och reparera rätt saker vid rätt tillfälle. En del i det arbetssättet är att mäta och jämföra med historiken. Vi har därför valt att skaffa ett kraftfullt verktyg, som givetvis måste kombineras med en långsiktig och metodisk utbildning.”