Kraft paper production, Mondi

Mondi Dynäs sätter nya standarder med vibrationsövervakning för PM5

Svenska säck- och specialkraftpappertillverkaren Mondi Dynäs har beslutat att modernisera sin pappersmaskin PM5 med ett nytt onlinesystem för vibrationsövervakning. Därmed kommer SPM Instruments onlinesystem Intellinova med vibrationsmätmoduler att ersätta pappersmaskinens äldre mätsystem, allt i syfte att öka maskintillgängligheten och höja såväl lönsamhet som säkerhet.

I samband med installationen av Intellinova kommer befintliga vibrationsgivare och kablage att utnyttjas. Samtidigt byggs systemet ut till fler delar av pappersmaskinen, där drygt trehundra nya DuoTech-accelerometrar ska installeras och anslutas till onlinesystemet. Totalt kommer systemet att omfatta över femhundra mätpunkter. Förutom PM5 kommer även rullmaskinen tillhörande denna pappersmaskin samt diverse kringutrustning att utrustas med onlineövervakning.

Mondi Dynäs underhållschef Micael Koch motiverar valet av SPM som leverantör: "Valet föll på SPM eftersom de kunde erbjuda den bästa helhetslösningen som passar väl in i vår framtida strategi för person- och driftsäkert arbete."

Den nyutvecklade accelerometern DuoTech kombinerar det bästa av två banbrytande mätmetoder för tillståndskontroll. Vibrationsmätning med HD ENV och stötpulsmätning med SPM HD gör det möjligt att få en komplett konditionsstatus på övervakade objekt, med exceptionellt tydliga mätresultat och mycket långa förvarningstider för nedsatt mekanisk kondition.

SPM Instrument är totalentreprenör för projektet där installation och driftsättning utförs av SPM:s serviceingenjörer. Montage av nya kabelvägar utförs av Eitech under ledning av SPM. Efter avslutad installation och driftsättning genomför SPM Academy utbildning på systemet för Mondi Dynäs FU-personal.

Tomas Årman, försäljningschef på SPM Sverige, säger i en kommentar till affären: "Det här är en oerhört viktig order för oss. Den bekräftar att vi är en ledande leverantör inom tillståndskontroll, med mätmetoder och system i yttersta framkant. Vi ser fram emot ett långt och nära samarbete med Mondi Dynäs."

Dynäs-fabriken, vid Ångermanälven i Väja, Kramfors, startade som sågverk 1884. Den har utvecklats till att bli en av världens mest framstående tillverkare av högkvalitativ oblekt säck- och specialkraftpapper. Fabriken startade sin massaproduktion 1915 och pappersproduktion 1917. Den förvärvades av Mondi år 2000.