Photo: Mayrhofner Bergbahnen AG

Mayrhofner Bergbahnen i Österrike övervakar ny linbana online med Intellinova

Den österrikiska skidanläggningen Mayrhofner Bergbahnen AG har valt SPM Instrument som leverantör av utrustning för tillståndskontroll på den nya linbanan 3S Penkenbahn, som tas i drift i december.

Det stora skidområdet på berget Penken är ett av de största och mest mångsidiga i Österrike. Här finns bland annat pisten "Harakiri”, Österrikes brantaste skidbacke med en lutning på som mest 78 %. Den nya linbanan 3S*) Penkenbahn är snabbare, bekvämare och mer effektiv än sin föregångare och ökar transportkapacitet från 2.000 till 3.840 passagerare per timme.

Liftstationens växellåda och vändhjul kommer att övervakas med onlinesystemet Intellinova och den nyligen lanserade DuoTech-accelerometern, som kombinerar vibrations- och stötpulsmätning med hjälp av mätmetoderna HD ENV och SPM HD. Dessa multipatenterade mätmetoder levererar exceptionellt långa förvarningstider för försämrad maskinkondition.

Sebastian Kröll, operativt ansvarig för nya 3S Penkenbahn, kommenterar investeringen: "Vi använder redan SPM:s handhållna instrument Leonova Emerald och uppnått goda resultat med det. Eftersom de långsamtroterande vändhjulen är en mycket viktig del av systemet som kan övervakas på ett tillförlitligt sätt med SPM HD var beslutet självklart. Vår erfarenhet är också att SPM är en pålitlig partner och vi ser därför fram emot ett fortsatt samarbete."

HD-mätteknologierna (High Definition) kan användas vid extremt låga varvtal (från 0,1 till 40.000 RPM), vilket möjliggör tillståndskontroll på fler typer av maskiner än någonsin tidigare.

Mayrhofner Bergbahnens skidområde med sina femtiofem linbanor och liftar och många familjevänliga backar erbjuder skidåkning inom ett stort område i dalen Zillertal. År 2013 röstades Mayrhofen fram som ett av de bästa skidområdena i det femstjärniga segmentet av skiresort.de, en av de största webportalerna som testar skidorter.

*) 3S = Ett system med två bärkablar och en drivkabel, med avtagbara gondoler i en kontinuerlig slinga.