Från produktionen hos Kanthal, verksamma inom hållbar industriell uppvärmningsteknik. Foto: Kanthal AB

Kanthal säkrar produktionen med avancerat onlinesystem från SPM

Kanthal, producent och utvecklare av ugnsprodukter, värmesystem och motståndsmaterial för industriella tillämpningar, har nyligen investerat i avancerad mätutrustning från SPM Instrument. Genom implementeringen av onlinesystemet Intellinova Parallel EN kan Kanthal nu effektivt övervaka sin produktionsutrustning med patenterad HD-teknologi för tillståndskontroll.

SPM Instrument har mottagit en beställning från Kanthal för det högpresterande onlinesystemet Intellinova Parallel EN, utformad för att övervaka roterande utrustning i krävande industriella miljöer. Med hjälp av banbrytande mätmetoder som SPM HD och HD ENV, som utnyttjar den patenterade HD-teknologin, erbjuder systemet exceptionellt lång förvarningstid för mekaniskt nedsatt kondition.

För insamling av mätdata från tre mellanverk i processen för varmvalsning ska 64 DuoTech-accelerometrar anslutas till mätsystemen. Mätdata lagras lokalt i Kanthals nätverk via Condmaster Ruby, mångsidig mjukvara för analys, diagnostik och felsökning som kommunicerar med SPM:s mätutrustning. Integration av mätdata till fabrikens överordnade system möjliggörs dessutom smidigt genom Rest API och OPC UA.

Onlinesystemet kompletterar det portabla instrumentet Leonova Diamond som Kanthal använder sedan tidigare, vilket belyser Kanthals dedikation att garantera hög kvalitet och driftsäkerhet i sin produktion. Genom denna gedigna lösning för tillståndskontroll kan Kanthal säkra sin produktionsprocess och minimera risken för oplanerade driftstopp.

Alexander Linerstad, Teknikansvarig Mekanik hos Kanthal, kommenterar investeringen: ”Investeringen i SPM:s onlinesystem är ett stort steg framåt i utvecklingen av vår stabilitet och digitalitet i produktionen. Med hjälp av det här systemet samlar vi in en stor mängd mätdata som hjälper oss att i god tid planera för eventuella reparationer som annars blivit väldigt kostsamma. Det stärker vår konkurrenskraftighet. Detta system bidrar också till en säkrare arbetsmiljö då vi inte behöver vistas nära roterande utrustning i samma utsträckning som tidigare."

Kanthal är en global ledare inom hållbar industriell uppvärmningsteknik och är dedikerade till att förbättra livet för både människor och planeten. Med över 90 års banbrytande erfarenhet erbjuder de det bredaste sortimentet av lösningar för motståndsuppvärmning och upprätthåller en komplett produktionskedja från råmaterial till färdiga produkter. Kanthal fokuserar idag på att accelerera elektrifieringen för att hjälpa industrier att övergå till fossilfri produktion och därmed öka effektiviteten och hållbarheten. De finns till för industrier som stål, litiumjon, halvledare och solenergi och tillhandahåller innovativa lösningar anpassade efter deras behov. Deras engagemang för innovation, drivet av forskning och utveckling och samarbeten med kunder och universitet, säkerställer att de ligger i teknisk framkant. Genom att främja en inkluderande och mångfaldig arbetsplats strävar de efter att skapa en miljö där alla känner sig värderade och respekterade och bidrar till deras gemensamma mål om en grönare framtid.