OptiWind logotype

Framgångsrikt samarbete mellan Optiwind och SPM Instrument i Nederländerna

Tjänsteleverantören Optiwind BV, baserad i nordöstra Nederländerna, installerar onlinesystem för tillståndskontroll i vindturbiner. Den främsta kundgruppen är privata ägare och kooperativ som äger en eller flera turbiner. Optiwinds affärsmodell bygger på ett paket som erbjuds som ett alternativ till OEM när leverantörens garanti löpt ut.

Optiwind har avtalat med försäkringsbolagen om en sänkning av vindkraftsägarnas försäkringspremier om ett onlinesystem för tillståndskontroll installeras i ett vindkraftverk. Om lager- eller växelproblem upptäcks av det team som analyserar mätdata, rekommenderar Optiwind ägaren att sätta in underhållsåtgärder, som utförs av föredragna servicepartner(s). På detta sätt bevakar Optiwind både ägarnas och försäkringsbolagens intressen.

Alla typer av vindkraftverk - som exempelvis Vestas, Neg Micon, Micon, Nordtank, Bonus, Siemens, Nordex med flera - kan övervakas. Optiwind använder onlinesystemet Intellinova Compact och programvaran Condmaster Ruby från SPM Instrument för tillförlitlig tillståndsövervakning av vindkraftverk. Hittills har ett tjugotal Intellinova Compact-system installerats med stor framgång.

Onlinesystemet Intellinova Compact övervakar kontinuerligt de viktigaste delarna i vindkraftverket. I detta system monteras vibrations- och stötpulsgivare permanent på växellåda, generator och huvudlager. Givarna mäter kontinuerligt stötpulser och maskinvibration som härrör från de olika komponenterna. Mätdata skickas till ett datacenter via 3G. Analysen genomförs av vibrationsspecialister - certifierade enligt ISO 18436-2 CAT III - med hjälp av programvaran Condmaster Ruby.

Kontinuerlig övervakning av vindkraftverk innebär många fördelar:

  • Förhindrar omfattande följdskador
  • Lägre underhållskostnader
  • Högre intäkter tack vare minskad stilleståndstid
  • Högre effektivitet
  • Ger full insikt i vindkraftverkens driftskondition

Läs mer om SPM’s lösningar för vindkraftsindustrin här.