Person iklädd kraftiga skyddskläder arbetar med gjutning i smältverk.
Gjutningsarbete – manganlegeringar. Foto: ©Bruno Détante/Eramet

Norska mangansmältverket Eramet Norway Sauda uppgraderar onlineövervakning av produktionskritiska frånluftsfläktar

Manganproducenten Eramet Norway kommer att uppdatera övervakningen av produktionskritiska frånluftsfläktar genom att uppgradera till SPM:s mest avancerade onlinesystem Intellinova Parallel EN. Detta högpresterande onlinesystem är perfekt för tillståndskontroll på industriell utrustning med höga krav på tillgänglighet.

Mangansmältverket Eramet i Sauda, Norge, har använt utrustning för tillståndskontroll från SPM sedan början av 1990-talet. År 2010 installerade Eramet Norway onlinesystemet Intellinova Standard med stötpulsgivare på fyra produktionskritiska frånluftsfläktar. Detta system kommer nu att ersättas av det avancerade onlinesystemet Intellinova Parallel EN med sexton kanaler, tillsammans med givare för vibrations- och temperaturmätningar. Patenterade HD-teknologier kommer att användas för att övervaka fläktarnas lagerkondition, vibrationsnivåer, och temperatur. Tillståndskontroll med HD-teknologi ger extremt långa förvarningstider, vilket möjliggör flexibel planering av relevanta underhållsåtgärder vid lämplig tidpunkt. Dessutom kommer en vibrationstransmitter att installeras på varje fläkt. Transmittrarna kommer att kopplas till smältverkets styrsystem för avstängning vid höga vibrationer i fläktbladen.

Tor Johne Åbø, avdelningschef för el/automation på Eramet Norway Sauda kommenterar uppgraderingen: "Dessa fläktar är mycket viktiga för vår produktion, och vi behöver full kontroll över deras mekaniska tillstånd för att undvika oplanerade stopp som orsakar föroreningar av miljön. Med detta system på plats kommer vi att få den kontroll vi behöver."

En dashboard som visar relevanta realtidsdata för lagerkondition, vibrationsnivåer och temperatur med hjälp av integration via REST API eller OPC planeras för senare implementering. Dashboarden kommer att ge underhållspersonal lättförståelig och översiktlig information om relevanta parametrar för fläkttillstånd, organiserad i en enda vy.

Eramet Norway är en den av den franska industrikoncernen Eramet, världsledande inom tillverkning av metallegeringar, särskilt mangan och nickel, samt högkvalitativa speciallegeringar. Koncernen sysselsätter cirka 9 000 personer i tjugo olika länder. Eramet Norway's processinganläggning i Sauda sysselsätter cirka 175 personer och är med sina två 40 MW ugnar den största ferromanganproducenten i norra Europa.