5ea. 2MW Senvion turbines have been installed in Windpark Laarakkerdijk. Photo: Eneco

Eneco Wind installerar Intellinova Compact i ny vindkraftpark

Nederländska energibolaget Eneco Wind anser att energi ska ha ett överkomligt pris och vara tillgänglig på lång sikt. "Det är därför vi investerar i alternativa energikällor", säger Casper Berents, projektledare på Eneco Wind. Eneco föredrar att investera i energibesparande verksamhet och projekt med anknytning till vind- och solenergi, eller energi från biomassa. Under sommaren 2015 satte Eneco den nya vindparken Laarakkerdijk i södra Nederländerna i produktion.

Casper Berents fortsätter: "I den nya världen av förnybar energi måste vi vara flexibla. Att samla kunskap är mycket viktigt och ger oss möjlighet att fatta riktiga beslut på den turbulenta energimarknaden." Kunskap om övervakningssystem och datainsamling ger Eneco Wind bästa möjliga utrymme för väl underbyggda val gällande olika typer av underhåll. Som ett resultat av detta kan Eneco optimera driften av sina vindparker, både ekonomiskt och tekniskt.

Eneco har stor erfarenhet av den portabla versionen av onlinesystemet Intellinova Compact från SPM. I andra vindparker har man framgångsrikt identifierat olika typer av skador i generatorer och huvudlager med hjälp av stötpulsteknologin SPM HD. Eneco har god kunskap om de utmaningar som är förknippade med övervakning av lågvarvsapplikationer och för den nya vindkraftparken har man beslutat att inte att köpa in system för konditionsövervakning från OEM-leverantörer.

Systemet Intellinova Compact levererades till Windpark Laarakkerdijk i juni 2015. Förutom stötpulsgivare ingår också SPM:s nya DuoTech-accelerometer i systemlösningen. DuoTech har installerats på generatorn och höghastighetsdelen/mellanaxeln i växellådan, medan stötpulsgivare har installerats på drivlinans låghastighetsdel.

Den nya accelerometern DuoTech gör det möjligt att övervaka driftskondition med hjälp av vibrations- och stötpulsmätning med en och samma sensor. DuoTech stödjer vibrationsmätning med HD ENV samt stötpulsmätning med SPM HD. Med kombinationen av dessa unika metoder kan konditionen på kuggar och lager effektivt övervakas och identifieras med maximal förvarningstid, liksom smörjkondition, obalans, feluppriktning och andra maskinproblem.