Photo: Domsjö Fabriker

Domsjö Fabriker förstärker sin tillståndskontroll med hjälp av SPM

Domsjö Fabriker investerar i Ex-versionen av det senaste portabla instrumentet Leonova Diamond® med den patenterade och prisbelönta mätmetoden SPM HD® samt kraftfull vibrationsanalys.

Sedan tidigare har Domsjö Fabriker valt att satsa på tillståndskontroll online med SPM HD på delar av brukets tre torkmaskiner med stor framgång. Det nya portabla mätinstrumentet är först och främst tänkt att användas vid rondering i explosiv miljö, men även utanför ATEX områden.

Lars-Göran Häggström, Underhållstekniker, kommenterar företagets vidare satsning på SPM: "Orsaken till att vi valde Leonova Diamond i Ex-godkänd version är att vi är i behov av att mäta långsamtgående utrustning, som vi även mätt med vår tidigare utrustning men utan att vi hittat skadorna. Dessutom var vi i behov av Ex-klassad mätutrustning eftersom vi har sådana krav i vissa lokaler, t.ex. i etanolproduktion och bioreningsanläggning där vi producerar metangas. Priset på utrustningen låg också rätt. Det var ingen nackdel att det ingick annan mätutrustning i paketet. Jag måste säga att det är med förväntan som vi tar denna nya mätutrustning i bruk. Med den onlinemätning som vi har i drift idag har vi haft väldigt bra backup från SPM, så vi har bara positiva erfarenheter av SPM som leverantör."

Domsjös huvudprodukt specialcellulosa används till textilmaterialet viskos som är ett miljömässigt alternativ till bomull och syntetiska textilfibrer. Tillverkningen sker vid produktionsenheten i Domsjö strax utanför Örnsköldsvik. Produkterna avsätts huvudsakligen utanför Sverige, med de största marknaderna i Asien, främst Kina.

Läs mer om Domsjö.