Fabrik i skymningsljus
Massabruket Aspa Bruk. Bild: Ahlstrom-Munksjö

Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk investerar i onlinesystem med övervakningstjänst från SPM

Massabruket Aspa Bruk i Närke ska nu utrusta torkmaskin och flishugg med SPM’s mest avancerade onlinesystem Intellinova Parallel EN för tillståndskontroll.

Främst rör det sig om konditionsmätning på lager och drev på torkcylindrar och ledvalsar i torkmaskinen samt lager och drev även på flishuggen, allt för att undvika oplanerade stopp och haverier i syfte att uppnå högre maskintillgänglighet och maximerad produktion.

Med givare av typen DuoTech, som kombinerar de patenterade mätteknologierna HD ENV och SPM HD, erhålls tydliga och lättolkade mätresultat från både vibration- och stötpulsmätning med exceptionellt lång förvarningstid mot nedsatt mekanisk kondition. I ordern ingår också konditionsövervakingstjänsten ServiceNet, där larm, avvikelser och månadsrapporter löpande delges brukets underhållspersonal. SPM ansvarar för installation och leverans av nyckelfärdiga system.

Underhållschef Karl-Johan Ericsson förklarar brukets satsning: Satsningen på två onlinesystem ligger i vår strategi att förbättra maskintillgänglighet och säkerhet på Aspa Bruk. Vi har utvärderat processövervakning under en tid och sett att tillgången till fakta stärker oss att fatta rätt beslut om vidare åtgärder i rätt tid. Vi har samarbetat med SPM i flera år med handburen mätteknik och det känns helt rätt och naturligt att ta nästa steg med onlinesystem med övervakningstjänst.

Koncernen Ahlstrom-Munksjö är världsledande inom fiberbaserade specialmaterial, med verksamheten fördelad på divisionerna Filtration, Food & Consumer Packaging, Healthcare, Building Materials och Technical Materials. Koncernen har 45 fabriker i fjorton länder med ca 8.000 anställda. Årsomsättningen uppgick till ca 3.1 miljarder Euro för år 2021. Ahlstrom-Munksjö Aspa Bruk tillverkar blekt och oblekt sulfatmassa från förnyelsebar råvara. Massan är skräddarsydd för en rad specialprodukter som exempelvis hygienprodukter, grafiskt papper, elektrotekniska papper, greaseproof-papper och filterpapper. Bruket har ca 190 medarbetare.