Small but clearly visible spalling in the replaced bearing.

SSAB övervakar lagerkondition på stränggjutningslinje

SSAB i Luleå har nyligen utrustat stränggjutningslinje 5 med tillståndskontroll med hjälp av onlinesystemet Intellinova Compact och mätmetoden SPM HD.

Under åren har SSAB haft många lagerhaverier i drivsystemet till oscilleringen, med produktionsbortfall som följd. Denna fallstudie är en redogörelse för en åtta månader lång period av testmätningar vid SSAB:s stränggjutningsanläggning i Luleå. Syftet med studien var att avgöra systemets funktionalitet och dess förmåga att upptäcka de svaga signaler som ett skadat lager ger upphov till vid de relativt låga hastigheterna (ca 120 RPM) i oscilleringsanläggningen.

Under testperioden detekterades fyra lagerfel i drivmekanismen.

SSAB är en världsledande producent av kalla stål och avancerade höghållfasta stål och Nordens största tillverkare av tunnplåt. I Sverige har SSAB produktion i Luleå, Borlänge och Oxelösund. Från produktionsanläggningen i Luleå transporteras stålämnen till Borlänge för valsning och bearbetning till tunnplåt.

 

 

Ladda ned hela caset (på engelska)

Case Study
Filnamn/beskrivning Språk Storlek Ändrad
CS_010B_Oscillation_mould_SSAB_SE.pdf English (United Kingdom) 3 MB 9/25/2014
This case study is an account of an eight month period of trial measurements at the steel producer SSAB continuous casting plant in Luleå, Sweden. Written by Tim Sundström.

Lösningar för järn- och stålindustri

SPM har funnits inom stålindustrin sedan början av 1970-talet och fortsätter att bidra till ökad driftsäkerhet i anläggningar hos ledande tillverkare världen över.

Intellinova Compact

Intellinova® Compact är ett högpresterande onlinesystem, väl lämpat för fjärrövervakning eller industriella miljöer med mätpunkter i spridda grupper.

HD-teknologi

Tillståndskontroll med HD (High Definition)-teknologier ger extremt långa varningstider, vilket maximerar planeringshorisonten för underhåll och reparationer.