Man som arbetar med mältningsprocessen.
Mältning. Bild: vikingmalt.com

Viking Malt väljer onlinesystem från SPM för övervakning av processkritiska fläktar

Från Sveriges största mälteri Viking Malt AB har SPM Instrument mottagit en beställning på onlinesystem med tillhörande givare för övervakning av processkritiska torkfläktar. Investeringen ska göra det möjligt för mälteriet att undvika oplanerade driftstopp och planera underhållsinsatser till tidpunkter som minimerar störningar av produktionen.

Mältningsprocessen består av stöpning (blötläggning av sädeskornen), groning och därefter stegvis torkning av malten. Den slutgiltiga torkningstemperaturen avgör vilken färg och karaktär malten får; ju högre temperatur, desto mörkare malt. Torkfläktarna vars mekaniska kondition nu ska övervakas online används i den sista fasen, där ett oplanerat stopp eller haveri kan orsaka betydande produktionsförluster.

Technical Manager Tony Öblom kommenterar: ”Ett haveri i vår torkningsprocess får kännbara konsekvenser, både ekonomiskt och kvalitetsmässigt. Därför har jag beslutat installera ett onlinesystem för övervakning av fläktarna i torkningsprocessen som jag integrerar i vårt styrsystem. Eftersom vi har personal på plats dygnet runt kan vi få en tidig indikation på en skada, alternativt stängs fläkten ner automatiskt vid för höga vibrationer och underhållspersonal kan undersöka händelsen under kontrollerade förhållanden.

Beställningen omfattar sex Intellinova Compact onlinesystem med åtta vibrationskanaler per systemenhet, samt fyrtioåtta DuoTech-accelerometrar. DuoTech stödjer vibrationsmätning med HD ENV och stötpulsmätning med SPM HD. Tack vare kombinationen av dessa unika mätmetoder kan lager- och smörjkondition, obalans, uppriktningsfel, lösa delar och andra maskinproblem övervakas och identifieras på ett mycket effektivt sätt och med maximala förvarningstider. För utvärdering av mätresultat kommer den kraftfulla analys- och diagnostikmjukvaran Condmaster Ruby att användas.

Viking Malt, ursprungligen grundat i Lahtis i Finland 1883, ägs idag av finska Polttimo och svenska Lantmännen. Koncernen förädlar spannmål och levererar årligen cirka 600 000 ton malt till bryggerier och destillerier i Nordeuropa och övriga världen. Viking Malt har produktion i Finland, Danmark, Polen, Litauen och Sverige, där bolagets största produktionsanläggning är belägen. Mälteriet i Halmstad har en årlig kapacitet på 200 000 ton, varav ca 75% går på export.