Arbetsklädd man som lyssnar på maskinljud med stetoskopet ELS14 i fält

Stetoskop ELS14 en viktig del i verktygslådan på Stora Enso Fors

Att lyssna på maskinljud för att identifiera potentiella problem är vanligt i många industrier och på pappersbruket Stora Enso Fors i södra Dalarna har man länge varit flitiga användare av SPM’s tidigare stetoskop.

Frekvent användning i den tuffa miljön i pappersbruket - med hög värme och fuktighet - medför att höga krav ställs på stetoskopets hållbarhet. I samband med utvecklingen av ELS14, den nya generationen av det elektroniska stetoskopet, deltog underhållsavdelningen på Stora Enso Fors i fälttester av prototyper och har därmed kunnat bidra med värdefulla synpunkter och förslag som resulterat i den funktionalitet och prestanda som det nyligen lanserade ELS14 erbjuder.

Mats Dickfors, FU-inspektör på Stora Enso Fors, säger: ”Det vi såg som ett stort plus med stetoskopet var att det är smidigt, lättmanövrerat och skönt att ha i handen, samt möjligheten till inspelning av ljud. Även filtreringen av ljud på ett snabbt och enkelt sätt är en stor fördel. Att man också kan använda instrumentet med Bluetooth*), och därmed slippa kabel mellan instrument och hörlurar, ger en högre  säkerhet när man lyssnar på roterande maskiner. Instrumentet är snyggt, pålitligt och av hög kvalitet.”

ELS14 lanserades i april och underhållsavdelningen på Stora Enso Fors har nu sju nya stetoskop till sitt förfogande.

Stora Enso Fors är en av världens största och mest moderna tillverkare av falskartong för konsumentförpackningar och trycksaker. Det är ett integrerat bruk med egen massafabrik samt två kartongmaskiner, KM2 och KM3. Den senare är utrustad med onlinesystemet Intellinova för tillståndskontroll, medan övriga mätpunkter övervakas via mätronder med det portabla instrumentet Leonova Infinity.

För mer information om stetoskopet och dess nya användbara funktioner, kontakta gärna din närmaste SPM-representant! 

*)Stora Enso Fors använder en extern enhet (inte levererad av SPM) för trådlös överföring till lurarna via Bluetooth.