Flygbild över Nordic Paper Åmotfors fabriksområde
Nordic Paper Åmotfors. Foto: nordic-paper.com

Nordic Paper Åmotfors köper Leonova Diamond för tillståndskontroll

Nordic Paper Åmotfors sällar sig till den växande skara av företag som tillämpar tillståndskontroll på ett unikt effektivt och enkelt sätt med hjälp av det portabla instrumentet Leonova Diamond.

SPM Instrument är sedan våren 2013 huvudleverantör av utrustning för vibrationsövervakning till Nordic Papers tre svenska pappersbruk i Bäckhammar, Säffle och Åmotfors. Standardiseringen av tillståndskontrollen görs bland annat för att underlätta arbetet och ge möjlighet att lättare utbyta erfarenheter mellan användare på bruken.

Mot bakgrund av standardiseringsbeslutet har nu Nordic Paper Åmotfors investerat i sin första Leonova Diamond, som bland annat innehåller den patenterade och prisbelönta mätmetoden SPM HD samt ett kraftfullt vibrationsanalyspaket. Sedan tidigare har även kollegorna på Nordic Paper Bäckhammar två Leonova Diamond.

Christer Österberg, UH-chef på Åmotfors, kommenterar investeringen: ”Vi har använt tillståndskontroll med olika SPM instrument sedan mitten av 1980-talet och det känns naturligt att fortsätta med det, dels för att instrumenten hela tiden utvecklats och blivit bättre och bättre på att hjälpa oss i vårt arbete med förebyggande underhåll, samtidigt som det också blir en kompetenshöjning för vår FU-personal.

På de två specialpappersmaskinerna i Åmotfors produceras oblekt kraftpapper baserat på skandinavisk fiber. Den årliga kapaciteten uppgår till ca 56 000 ton. Mer än 90 % av produktionen exporteras.

Läs mer om Nordic Paper här.