Petrokemisk industri mot en bakgrund med solnedgång

Haveri i kolvkompressor

I denna fallstudie från ett kemikalie- och fiberföretag i Taiwan havererade en kolvkompressor på grund av kolrester på kolvstängerna.

Kompressorn övervakades online med hjälp av vibrations- respektive stötpulsmätning med SPM LR/HR HD. Intressant nog visade LR/HR-mätningarna inte stigande stötpulsnivåer under den tid som maskinfelet utvecklades, och Vel Rms-värdena nådde heller inte de inställda larmgränserna. Ett annat tillvägagångssätt var nödvändigt för att fånga upp just detta fel. En närmare titt på vibrationsmätresultaten visade en tydlig ökning av Kurtosis-nivåerna, vilket indikerade att detta var en mer lämplig parameter att övervaka i detta fall. Ett larm på Kurtosis-nivå lades därför till i systemet för att förhindra framtida kompressorhaverier. Vidare visar fallstudien också att cirkelgrafer av tidssignalen är användbara för att avgöra driftskonditionen på kolvkompressorer.

När den trasiga kompressorn plockades isär hittade man kolfällningar på kolvstången, vilket bekräftar teorin att höga Kurtosis-nivåer kan indikera gnidning av rester.

Ladda ned hela caset (på engelska)

Case Study
Filnamn/beskrivning Språk Storlek Ändrad
CS_034B_Reciprocating_compressor_Formosa Chemicals_TW.pdf English (United Kingdom) 18 MB 9/12/2022
In this case study from a chemicals and fiber company in Taiwan, a reciprocating compressor failed due to carbon residue on the piston rods.

HD-teknologier

Tillståndskontroll med HD (High Definition)-teknologi ger extremt långa förvarningstider och maximerar därmed planeringshorisonten för underhållet.

Intellinova-familjen

Onlinesystemen Intellinova kombinerar HD-teknologi med högpresterande digital hårdvara för att säkerställa en så tidig varning som möjligt om försämrad mekanisk kondition.

Lösningar för kemisk industri

SPM erbjuder den hård- och mjukvara med tillbehör som behövs för effektiv tillståndskontroll inom kemisk industri.