2018

SPM lanserar en ny version av Condmaster® Ruby - den omfattande programvaran för tillståndskontroll, diagnostik och felsökning. Den nya versionen är utformad för att leverera ett effektivare dataflöde, fler anslutningsmöjligheter mot andra system och enheter, avancerad statistikfunktionalitet och förbättrad datarapportering.

2017

SPM introducerar Intellinova® Parallel EN – det hittills mest avancerade systemet inom produktfamiljen Intellinova® för onlinemätning på roterande maskiner. En ny version av den omfattande mjukvaran Condmaster® Ruby släpptes.

2016

SPM lanserar nya trådlösa mätenheter för axeluppriktning i LineLazer-konceptet för effektiv och användarvänlig axeluppriktning.

2015

HD ENV® – en ny banbrytande metod för vibrationsövervakning, DuoTech® – en kombinationsgivare för vibrations- och stötpulsmätning, Intellinova® Parallel MB – ytterligare en version av vårt Intellinova-system och sist men inte minst en ny version av mjukvaran Condmaster® Ruby har lanserats på den globala marknaden i sommar.

Vid årets början presenterade vi en ny version av vårt populära elektroniska stetoskop samt en version av onlinesystemet Intellinova Compact för explosionsfarlig miljö – Intellinova Compact Ex.

2014

SPM lanserar de portabla instrumenten Leonova Diamond®IS och Leonova Emerald®IS för extrema EX-zoner. Mätinstrumenten är IECEx- och ATEX-certifierade vilket ger nya sofistikerade möjligheter för tillståndskontroll i potentiellt explosiva miljöer, inklusive zonerna 0, 1 och 2.

2013

SPM presenterar Leonova Emerald®, ett portabelt mätinstrument som förenklar hanteringen av omfattande mätronder och stora mängder rutinmätningar.

2012

SPM lanserar Leonova Diamond®, ett portabelt instrument för tillståndskontroll i tuffa industriella miljöer. Dessutom kommer en ny version av programvaran Condmaster® Ruby med många nya, praktiska funktioner.

2010

Den revolutionerande mätmetoden SPM HD® lanseras. Denna digitala vidareutveckling av den ursprungliga Stötpulsmetoden kan användas på alla typer av applikationer och är särskilt väl lämpad för mätning på låga varvtal. Programvaran Condmaster®Nova 2010 med många nya praktiska funktioner lanseras också. En av nyheterna är Colored Spectrum Overview, ett helt nytt sätt att grafiskt presentera historiska spektrum och visa trender och mönster.

2009

Det portabla mätinstrumentet VibChecker gör entré på marknaden. Liksom den populära BearingChecker tillhör detta nya instrument gruppen basinstrument för tillståndskontroll.

2008

SPM lanserar Intellinova®, ett onlinesystem för tillståndskontroll. Systemet använder välbeprövade metoder och modern teknik för att säkra högsta möjliga tillgänglighet på kritiska maskiner. Intellinova är en extremt flexibel lösning som ger alla möjligheter att skräddarsy ett tillförlitligt system som levererar exakt den information du vill ha.

2005

De portabla mätinstrumenten Leonova™ Infinity, BearingChecker  och SOLID-serien av vibrationsgivare lanseras.

2004

LineLazer, laseruppriktningspaketet för Leonova™, introduceras.

2002

Ännu ett genombrott inom tillståndskontroll: SPM Spectrum möjliggör den första verkliga analysen av stötpulsspektrum. Utvärderad lagerkonditionsmätning kombineras med enkel mönsterigenkänning för att verifiera stötpulskällan.

1997

EVAM® (Evaluated Vibration Analysis Method) lanseras, en bekräftelse på SPM:s varaktiga arbete för att utveckla enklare och mer effektiva utvärderingsmetoder.

1990

Stötpuls - och vibrationsmätningar kombineras i ett första steg mot mer mångsidig tillståndskontroll. Samtidigt utvecklar SPM Life Cycle-analyser för en helhetsbedömning av de ekonomiska effekterna av tillståndskontroll.

1984

SPM utvecklar mätmetoden LR/HR som gör det möjligt att mäta lagrets smörjkondition.

1980

SPM har installerat miljontals mätpunkter och sålt 40 000 exemplar av det portabla mätinstrumentet 43A – en verklig klassiker.

1970

Företaget SPM bildas. Efter bara ett par år utvecklas de första reglerna för utvärdering av de mätsignaler som Søhoel lyckades isolera. Än idag läggs betydande resurser på vidareutveckling av dessa regler, både på vår FoU-avdelning och inom industrin.

1969

Upphovsmannen Eivind Søhoel tar patent på stötpulsmetoden som identifierar de svaga stötpulserna från rullningslager.

1965

SPM:s historia börjar på 1960-talet. Vid denna tid var tillståndskontroll synonymt med att lyssna till maskinljud med hjälp av en träkäpp eller en skruvmejsel. Om något avvikande kunde urskiljas var det i regel redan för sent. Den danske skeppsredaren A.P. Møller fick bittert erfara att lastpumparna ombord på företagets tankers alltför ofta havererade utan förvarning. En uppfinnare och en företagsam finansiär bestämde sig för att göra något åt saken.